Diabetes

Suikerziekte en ogen

Wat is diabetes?

Diabetes mellitus (DM) of suikerziekte is een ziekte waarbij de alvleesklier een centrale rol speelt. Bij suikerziekte treedt een verstoring in de suikerstofwisseling (glucose) op. Suikerziekte kan voor problemen zorgen aan de bloedvaten in de ogen. Het bloed wat door onze bloedvaten stroomt kan gaan lekken. Dit heet dan een diabetische retinopathie. Als dit ontstaat wordt dit nog niet altijd direct opgemerkt. Om die reden moeten patiënten met suikerziekte hun ogen regelmatig laten controleren. Vaak vindt dit plaats door het maken van een fundusfoto bij de huisarts. Als de patiënt bekend is bij de internist vindt dit onderzoek plaats bij de oogarts of bij Oogzorgcentrum Twente.

Optometristen van Oogzorgcentrum Twente beoordelen al jaren fundusfoto's van suikerpatiënten die onder behandeling staan bij de huisarts. Sinds 2023 verzorgd Oogzorgcentrum Twente ook de fundusscreening van een grote groep suikerpatiënten van het Medisch Spectrum Twente. Deze onderzoeken vinden plaats op onze locatie in Enschede.

Voor de opticiën:
Oogzorgcentrum Twente biedt de mogelijkheid om fundusfoto’s en/of OCT-scans te laten beoordelen. Hierin hebben wij reeds ruime ervaring. Wilt u graag een fundusfoto of een OCT-scan laten beoordelen, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Afspraak maken

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.