Orthoptie

Wat is een Orthoptist?

Meer informatie

Een orthoptist is een paramedicus, HBO opgeleid specialist en onderzoekt niet alleen of je scherp kunt zien, maar ook of je ogen recht staan, alle kanten op kunnen bewegen en kunnen samenwerken. Dat is belangrijk om goed te kunnen zien. Orthoptie betekent letterlijk ‘recht kijken’. Bij klachten als dubbelzien, hoofdpijn of last bij het lezen wordt een orthoptist ingeschakeld.

De orthoptist onderzoekt de ontwikkeling van het zien, de oogstand en de samenwerking tussen de ogen bij kinderen. Ook kan de orthoptist onderzoeken bij volwassenen uitvoeren.

Voorafgaand aan het onderzoek stelt de orthoptist vragen over de aard van de klachten, de algehele gezondheid, eventueel medicijngebruik en familiaire oogproblemen.

Tijdens de onderzoeken worden er vaak oogdruppels toegediend. Door deze oogdruppels worden de pupillen verwijd en wordt het vermogen om scherp te stellen tijdelijk stilgelegd. Hierdoor wordt het zicht onscherper en kan fel zonlicht hinderlijk zijn. Dit kan wel een dag aanhouden. De druppels moeten eerst ca. 30 minuten inwerken.

Binnen OZCT kunnen wij de kinderen onderzoeken vanaf 7 jaar. Mocht uw kind jonger zijn en mogelijk afwijkingen hebben dan verwijzen wij door naar de orthoptist in het ziekenhuis.
Onze orthoptist is, over het algemeen, alleen op maandag aanwezig op onze locatie in Hengelo.

Kwaliteitsregistratie

Al onze orthoptisten zijn kwaliteit geregistreerd bij het Kwaliteitsregister Paramedici. Dit betekent dat zij jaarlijks diverse bij- en nascholingen volgen en zich elke 5 jaar opnieuw laten registreren.
Aan deze bij- en nascholingen hechten wij veel waarde, omdat we altijd up-to-date willen zijn van de nieuwste ontwikkelingen in ons vakgebied. Zo kunnen we uw ogen de zorg geven die ze verdienen!
Naast kwaliteitsregistratie en bijscholing zijn onze orthoptisten ook lid van De Nederlandse vereniging van orthoptisten NVVO. De beroepsgroep is aangesloten bij OCE Europese en internationale IOA organisatie van orthoptisten.

Afspraak maken

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.