Samenwerking van de ogen

Binoculair onderzoek

Binoculair onderzoek?

Hiermee bedoelen we, ‘hoe werken de ogen samen’. Als de samenwerking tussen de ogen goed is, zorgen onze hersenen ervoor dat we één beeld zien. De samenwerking tussen de ogen en het functioneren van de oogspieren kan door vele oorzaken verstoord zijn. Dit kan klachten veroorzaken. Klachten kunnen bestaan uit dubbelzien, hoofdpijn of last bij het lezen. Volwassenen en kinderen met deze klachten kunnen bij ons terecht voor een onderzoek bij de orthoptist.

Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar de gezichtsscherpte, de gezondheid, de oogstand, of er een lui oog aanwezig is en er wordt gekeken naar de samenwerking tussen de ogen.

Scheelzien

Scheelzien is een afwijking waarbij de ogen niet op één punt gericht zijn. Meestal heeft één van beide ogen een afwijkende stand, in sommige gevallen zijn beide ogen afwijkend. De medische term voor scheelzien is strabismus.

Lui oog

Vanaf de geboorte proberen onze ogen een scherp beeld door te geven aan de hersenen.  Bij een lui oog is er een achterstand in de ontwikkeling van het zien ontstaan. Deze achterstand moet weer worden ingehaald als dat nog mogelijk is. De medische term voor een lui oog is amblyopie.

Er zijn verschillende behandelingen om de ontwikkeling van een lui oog te stimuleren. Bijvoorbeeld door een bril te dragen, het goede oog af te plakken, oogdruppels te gebruiken of door het schele oog recht te zetten door middel van een operatie. Bij een lui oog is het van belang dat dit op een jonge leeftijd ontdekt wordt. De kans op het slagen van een behandeling is dan het grootst. Een lui oog kan tot ca. 8 jarige leeftijd worden behandeld.

Hoofdpijn en leesklachten

Als een kind problemen heeft met lezen en moeite heeft met de snelheid van het lezen kan dit door oogafwijkingen komen omdat:

• De ogen niet goed samenwerken.
• De ogen minder goed scherpstellen voor dichtbij.
• Er een afwijking aan de oogsterkte aanwezig is.
• Er een oogstandafwijking aanwezig is.

Door oefeningen of een (tijdelijke) bril kunnen deze klachten vaak worden verholpen. Uiteraard moet dit dan eerst onderzocht worden door onze orthoptist.

Afspraak maken

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.