Staar

Troebele ooglens, geleidelijk onscherper zicht

Wat doet staar?

Staar, ook wel cataract genoemd, is een oogaandoening die iedereen kan krijgen. Het is vergelijkbaar met het krijgen van grijzen haren en rimpels. Het is een veroudering van de ooglens waarbij de ooglens minder doorzichtig wordt.

Elke oog heeft een lens die ervoor zorgt dat we scherp kunnen kijken. Bij staar wordt de lens troebel. Dit kan worden vergeleken met een glazen raam die vies wordt. Je kan minder goed naar buiten kijken en binnenvallend licht kan fel en vervelend overkomen.
Naast de ouderdomsstaar bestaat er ook nog een aangeboren staar of een staar ontstaan door ziekte of een trauma.

Klachten die bij staar kunnen passen zijn: 

  • Wazig zien
  • Borden op de weg pas laat kunnen lezen
  • Last van fel licht (o.a. zon, autolampen)
  • Dubbel zien met 1 oog
  • Kleuren worden doffer

Staar is goed te behandelen. Wie nog goed ziet en geen problemen ervaart hoeft zich nog niet te laten behandelen. Wel moet men er rekening mee houden dat staar geleidelijk toe zal nemen. Het is dan ook realistisch om voor de toekomst rekening te houden met een staaroperatie wanneer er staar is geconstateerd. Er bestaan geen medicijnen of een laserbehandeling om staar te voorkomen of te genezen. Staar kan alleen door middel van een een staaroperatie worden verholpen. Bij een staaroperatie wordt de eigen ooglens vervangen door een kunststof lensje met als doel weer helder te kunnen zien.

Na de operatie

Na de staaroperatie ervaren mensen vaak een helderder en scherper beeld. Er kunnen wel enige schitteringen aan de zijkant worden ervaren. Na een staaroperatie dient u enkele weken oogdruppels te gebruiken. Dit ter voorkoming van eventuele ontstekingen. Deze informatie krijgt u van de oogarts.

Tijdens de herstelperiode van 4-6 weken kan het zicht wisselend zijn en geleidelijk aan nog wat verbeteren. Indien nodig kan de opticien zo’n 6 weken na de operatie een nieuwe bril aanmeten. Tot die tijd hoeft er geen bril te worden gedragen, het oude glas kan eruit worden gehaald of de oude bril kan men ophouden.

Afspraak maken

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.