Glasvochttroebelingen

'Last van bewegende deeltjes in het beeld'

De Optometrist heeft verteld dat u glasvochttroebelingen heeft.

De structuur van het oog

Het oog is een bolletje en behoud zijn vorm door het glasvocht, ook wel vitreous genoemd. Het glasvocht is een gelei wat binnen in het oog zit, het beweegt en is transparant. Bij het ouder worden kan de structuur veranderen, het wordt minder elastisch en de structuur verandert. Er kunnen dan glasvochttroebelingen ontstaan.

Glasvochttroebelingen

Veel mensen nemen troebelingen waar. De spinnenwebjes, stipjes en sliertjes die u ziet noemen we ook wel mouches volantes of floaters. Doordat er licht op de troebelingen schijnt ontstaan er schaduwbeelden op het netvlies welke door u wordt waargenomen. Dit wordt heel wisselend ervaren en omschreven. Zie onderstaande foto.

Glasvochtloslating

Het glasvocht wordt omgeven door een vlies, het achterste glasvochtmembraan. Bij het ouder worden krimpt het glasvocht en kan er een glasvochtmembraanloslating ontstaan. Glasvochttroebelingen kunnen dan ook toenemen.

Lichtflitsen

Als er een glasvochtloslating optreed, kan er aan het netvlies worden getrokken.. Dit gaat meestal gepaard met het zien van lichtflitsen, vooral ’s avonds of in de schemering. Deze lichtflitsen worden vaak omschreven als een korte flits aan de zijkant van het oog. Incidenteel ontstaat er door een glasvochtloslating een bloeding of scheurtje in het netvlies met de kans op een netvliesloslating. Wanneer er een netvliesloslating ontstaat moet er snel een behandeling plaats vinden.

Is er wat aan te doen?

Het oog is een gesloten systeem waardoor de glasvochttroebelingen aanwezig blijven. Ze lossen niet op. Meestal went men in de loop van de tijd aan de klachten en worden de troebelingen minder storend. Een behandeling is vaak niet nodig. Soms zijn de troebelingen dermate storend waardoor het zicht en het dagelijks functioneren beperkt wordt. In dat geval kan een glasvochtoperatie of een laserbehandeling worden overwogen.

Met spoed contact opnemen

Klachten die kunnen passen bij een netvliesloslating en waarmee men zich direct moet melden zijn:  

  • acuut ontstaan van troebelingen.
  • een acuut onscherp beeld.
  • het waarnemen van lichtflitsen.
  • een deel van uw gezichtsveld ontbreekt.

Neemt u bij deze acute klachten dezelfde dag contact op met uw huisarts of met Oogzorgcentrum Twente.

Afspraak maken

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.