Preventieve oog gezondheidscheck

Waarom een preventief oogheelkundig onderzoek?

Meer informatie

Waarom wel 2 x per jaar naar de tandarts, maar worden uw ogen niet met regelmaat gecontroleerd op afwijkingen?  

  • Omdat er oogziekten zijn die al eerder ontstaan voordat er klachten worden ervaren. Wanneer er klachten zijn is er vaak al een geruime schade aan het oog ontstaan.
  • Omdat een oogziekte zich kan ontwikkelen wanneer er een oogziekte in de familie voorkomt. Daarom is het bij een aantal familiaire oogaandoeningen verstandig om de ogen te laten controleren voordat er klachten zijn.

Voorbeelden hiervan zijn o.a.:

  • Glaucoom; wanneer één van de ouders, een broer of zus bekend is met de oogziekte glaucoom. Het is dan verstandig om vanaf uw 35ste levensjaar uw ogen te laten controleren.
  • Maculadegeneratie; wanneer er bij ouders maculadegeneratie aanwezig is, is het verstandig om vanaf uw 50ste levensjaar uw ogen te laten controleren.
  • Wanneer de opticien meet dat uw zicht minder goed is als voorheen. Als uw gezichtsscherpte is gedaald met meer dan 10% is het goed om de gezondheid te controleren.
  • Wanneer u last heeft van uw ogen. Denkt u hierbij aan irritatieklachten, een zandkorrelgevoel, tranende ogen of pijnlijke ogen.
  • Wanneer u zwarte spinnetjes of vlekjes in beeld ziet: veel mensen zien zwarte figuurtjes drijven door het beeld. In de meeste gevallen is dit onschuldig, maar het is verstandig dat u bij deze klachten op korte termijn de binnenkant van uw oog laat onderzoeken.


Kosten van een preventieve oogheelkundige check, zonder verwijzing van de huisarts: € 75,-

Heeft u klachten? Neemt u dan eerst contact op met uw huisarts.

Afspraak maken

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.