Maculadegeneratie

Veroudering van het centrale zicht

De Optometrist heeft verteld dat u Macula degeneratie heeft. Wat betekend dit voor u?

Maculadegeneratie (MD) of netvliesveroudering is een aandoening waarbij schade ontstaat aan het centrale deel van het netvlies, de macula. Over het algemeen ontstaat deze na het 50e levensjaar. Bij het ontstaan van maculadegeneratie spelen meerdere factoren een rol zoals leeftijd, erfelijkheid en omgevingsfactoren (roken, voeding).

Bij Maculadegeneratie wordt het zicht minder scherp en wordt het centrale gezichtsveld aangedaan. U kunt vervormingen van het beeld ervaren en moeite krijgen met lezen.

Er bestaan 2 varianten van maculadegeneratie: de droge en de natte vorm.

De meest voorkomende vorm is de droge vorm, hierbij ontstaan de klachten geleidelijk.

De natte vorm komt minder vaak voor, maar is ongunstiger. Het gezichtsvermogen gaat sneller achteruit. Dit komt doordat er nieuwe bloedvaatjes worden aangemaakt in de macula die te snel groeien en een slechte kwaliteit hebben. Er ontstaat sneller lekkage van vocht en afvalstoffen uit de bloedvaten en komt tussen de weefsels van de macula.

Helaas is er tot op heden geen behandeling voor een droge Maculadegeneratie. Voor de natte vorm bestaat een mogelijkheid om het proces te vertragen door middel van het toedienen van een bepaalde injectie. Dit vindt plaats in het ziekenhuis.

Doorsnede van een macula in een gezond oog
Doorsnede van een oog met een droge Maculadegeneratie
Doorsnede van een oog met een natte Maculadegenaratie

Wat kan u zelf doen om verslechtering tegen te gaan?

  • Niet roken. Rokers hebben 2 tot 5 keer meer kans op het verkrijgen van Maculadegenaratie.
  • Gezonde voeding: eet gevarieerd verse groenten en vooral de groene bladgroente, hierin zitten de antioxidanten. Ook fruit, volkoren graanproducten en vette vis zijn goed.
  • Geen alcohol. Alcohol zorgt voor afbraak van antioxidanten.
  • Voedingssupplementen kunnen gebruikt worden om verslechtering te vertragen. Het gebruik ervan geeft geen garantie. Het wordt niet geadviseerd te gebruiken bij patiënten die geen MD hebben. Voedingssupplementen zijn verkrijgbaar bij OZCT. Voor vragen neem contact met ons op.
  • Familie informeren dat u heeft Maculadegeneratie heeft. Eerstelijns familieleden van MD-patiënten hebben een verhoogd risico. Oogheelkundige controle na het 50e levensjaar is te adviseren.
  • Test uw macula elke paar weken middels een Amsler grid test. Deze zijn gratis te verkrijgen bij OZCT.

Afspraak maken

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.